Om oss

En dörr från SnickarPer är här för att stanna.

När du köper en dörr från oss får du en produkt som är lika envis som våra snickare. Deras småländska ursprung letar sig in i våra produkter vilket du kommer att märka när den massiva dörren ska hängas upp på reglarna. När du köper en dörr från SnickarPer är den här för att stanna. Varken väder, vind eller andra yttre hot kan rå på en SnickarPer-dörr som är byggd från grunden i vårt snickeri i Småland.

Hantverk

I Hånger har vi alltid levt av det som finns utanför dörren.

Trä har i alla tider varit det viktigaste och ädlaste byggmaterialet. Därför har även kunskapen om hur man ska hantera trä för att bevara styrkorna som materialet har gått i generationer.
Samma kunskap sätter sin tydliga prägel på vårt Snickeri i Småland än idag. Här jobbar snickare som i generation efter generation har levt av det som finns utanför dörren – skogen. Med ett tydligt fokus på framtidens formspråk och funktionell design tillverkar våra snickare dörrar för framtidens hus.

Historia

SnickarPer historiaAlla bra historier har en början, en twist i mitten och ett lyckligt slut. Samma sak gäller vår historia och nu ska vi ta med er på en resa från 1935 fram till idag.

Hångers Träindustri, som SnickarPer hette när företaget grundades 1935, hade från början ett tydligt fokus. Vi skulle ta hand om det virke som de lokala sågverken hanterade. Våra grundare Gustav Rotén och Gustav Pettersson hade helt enkelt hittat en idé som snabbt kunde växa. Verksamheten startade i liten skala och riktade in sig på att tillverka snidade ljusstakar till socknar i närheten av Hånger.

Bara något år efter starten dog olyckligtvis Gustav Pettersson, och Gustav Rotén kände då att han behövde en ny partner. Sven Sandwall visade intresse och blev snart Hånger Träindustris nya delägare. Ett beslut som skulle visa sig vara mycket framgångsrikt för det lilla småländska snickeriet. Tillgången till virke och efterfrågan på ljusstakar gjorde att Gustav och Sven kunde utveckla sin verksamhet. Sven visade tidigt framfötterna och hans passion och företagsamhet gjorde att han bara några år senare klev in som ensam ägare. Det var dags att kavla upp ärmarna genom att börja tillverka inredning såsom kök, trappor, hyllor, möbler, fönster och dörrar.

Inget ont som inte har något gott med sig.

Efter en lyckad tillväxt under 1940-talet upplever vi 1950 en av våra största kriser. Vårt snickeri brinner nämligen ner till grunden. Förödelsen är ett faktum och Sven måste nu säkra Hånger Träindustris framtid. Tack vare att snickeriet har ett framgångsrikt decennium i ryggen beslutar Sven att ett nytt snickeri ska byggas bara 300 meter från det gamla.

Nybyggnationen innebar ett lyft för Hånger Träindustri. Inte bara för att vi nu hade bättre lokaler som dessutom låg närmare järnvägsspåret. Utan främst för att vi nu kunde anställa formgivare som fick i uppgift att hitta nya spännande lösningar och ett nytt unikt formspråk.

Under början av 1960-talet såg Sven att det blir allt viktigare att nischa företaget och Hånger Träindustri satsade därför på att tillverka enbart fönster och dörrar.

Under 1970-talet slog miljonprogrammet igenom i Sverige och allt fler företag satsade på att leverera kvantitet och inte kvalitet. Marknaden förändrades så det var dags att satsa på en enda marknad – dörrmarknaden.

Detaljerna är viktiga för oss och det uppskattar våra kunder.

Satsningen på dörrar gör att vi under 1970-talet etablerar oss som en av de främsta dörrtillverkarna i Sverige. Mycket tack vare vår noggrannhet som har sin rot i finsnickeriet från 1940- och 1950-talet. Detaljerna är viktiga för oss och det uppskattar våra kunder.

Under 1980-talet satsar vi än mer på inspirerande design och snygga, funktionella dörrlösningar. Våra formgivare jobbar på högvarv och för att kunna förverkliga deras imponerande skisser köper vi som första snickeri i Sverige in en CNC-maskin med överfräs.

SnickerPers rykte sprids över Europa och kataloger för den tyska, norska och till och med japanska marknaden produceras. Den internationella expansionen är därmed ett faktum.

SnickarPer AB är sedan 2006 en del av börsnoterade Inwido, Europas största fönsterkoncern och ett naturligt hem för regionens starkaste bolag inom komfort, inomhusklimat och trygghet. Läs mer >

Efter Inwidos inträde har vi sakta men säkert gått mot att hitta tillbaka till kärnan i vår verksamhet – finsnickeriet från Småland. Det var det hantverket som en gång gjorde att vi blev framgångsrika och om det är något vi har lärt oss genom åren så är det att aldrig tumma på kvaliteten. Så fort vi gör det tappar vi känslan som finns på vårt snickeri. Och det tar vi med oss in i framtiden då vårt mål är att tillverka marknadens bästa dörrar i premiumsegmentet.

 

Upp