Snickarper News.
Det senaste är det bästa vi gjort.


Håll hårt i tangentbordet, mobilen, paddan eller vad det nu är. Här kommer banbrytande nyheter inom internationell dörrdesign.

Artisan innerdörrar.
Av Jens Fager.

Jens Fagers formgivning är sprungen ur pur funktionalism. Alltid funktion i första hand, dekorationen finns men är alltid sekundär. Han brinner för att reducera design. Lite som när en sås först efter sautering koncentrerar smakerna till en ny, högre nivå. Fine dining inom produktdesign, skulle man kunna säga. 

Glöm alla byggstandarder.  I vår nya dörrkollektion har vi lämnat dörrbranschens standardformat och höjt ribban. Upp till 230 centimeter för att vara exakt. Varför? För att det är snyggt. Och för att vi kan.

Formgivningsuppdragen för internationella varumärken har satt Jens Fager och hans team på kartan. Det kan handla om till synes enkla saker. Bestick för finska Hackman, en loungestol som inte bara är skön att se på eller en stekspade som är… väldigt bra. Oavsett sker arbetet minutiöst med en aldrig sinande ambition för fulländade verk. Tip lamp för Muuto tog fyra år från första skiss till lansering. 

Designuppdraget från SnickarPer var enkelt formulerat: formge dörrar som kan tillverkas av ett specialsnickeri. Och som inte kan produceras i en industriell produktionslinje. Bryt gärna lite regler, anpassa dig inte efter tråkiga normer. Lite wild and crazy, kan tyckas – för att vara i Landet Lagom. 

Nu är den här. SnickarPers nya kollektion innerdörrar – Artisan. Det första man noterar är formatet – med 230 cm i karmhöjd kommer alla andra dörrar till korta i jämförelse. Mått som sätter en ny standard. I övrigt handlar det naturligtvis om hållbarhet. Trender har aldrig styrt Jens arbete. En dörr som håller en generation eller två behöver inte bytas ut. Här är det snarare devisen ”kvalitet genom ögat” som gäller. 

Kulörskalan i de målade dörrarna är varm, nästan lite jordig. Samtidigt kan man välja i stort sett vilken färg eller vilket träslag man vill. Det är ju ändå ett specialsnickeri som gör dörren. 

”Jag noterade SnickarPer för första gången under min utbildningstid på Konstfack. Många år senare står jag plötsligt i SnickarPers eget snickeri. Doften av bearbetat trä, hantverkskunskapen som på ett magiskt sätt nötts in i väggarna sedan decennier. Snickarnas yrkesstolthet – den atmosfären vill jag bli en del av”

I arbetet har Jens sökt en förening mellan dörrar för offentlig miljö och privatboende. Dörrarna ska fungera lika bra i typiska moderna offentliga miljöer som det enkla hemmet. MoMa, Louisiana eller Grönköping – det är upp till kunden att välja vart de hamnar. Materialen är enkla men gedigna. Det kan vara ljust och varmt kärnvirke av fur – något som Snickar-Per kan hämta runt knuten. Unikt med denna dörrserie är att den är lite av en möbel – med stora valmöjligheter.  Som till exempel att man kan fälla in ädel svensk kalksten, ett naturgarvat läder eller en mässingsplåt runt handtaget, där människans närvaro visar sig som tydligast och där slitaget blir som högst. 

Artisan Ockra Spegel

Artisan Mossa frästa spår

Artisan Svart

Artisan Ek Spegel

Artisan Slät Greige

Artisan Spegel glas

Intresserad av Artisan? 

Kontakta oss!